Naar een duurzaam huis met kleine stappen (1)

Toen we in 1993 in het Kleverpark kwamen wonen was ons huis nog in de oorspronkelijk staat. De vorige bewoners hadden beperkt wat zaken gedaan om hun leefgenot te vergroten. Verduurzaming in de vorm van isolatie of andere maatregelen om energie te sparen waren daar niet bij.

In het begin hebben we vooral structurele zaken aangepakt: vloerbalken vervangen, op de begane grond dubbel glas laten plaatsen. Overal waar we iets aan glas vervingen werd dit dubbel glas.

In 2011/2012 wilden we ons huis verkopen, maar nadat het een jaar te koop had gestaan en we meer dan 50 bezichtigingen hadden gehad, besloten we er lekker zelf te blijven zitten. Maar dan wel comfortabeler en duurzamer. De eerste actie was HR++ glas te plaatsen op de eerste verdieping aan de voorzijde. Daar zit mijn studeerkamer en de toekomstige werkkamer van mijn vrouw. Toen er nog de oude ramen in zaten, zat ik soms met wapperende haren achter mijn bureau als er een noordoostelijk wind op de gevel stond. Dat is inmiddels verholpen, de nieuwe ramen kieren niet meer en er zit dubbel glas in..

Maar dan? Waar moet je beginnen? Mijn idee was dat je het beste kunt beginnen met die dingen waarmee je het meeste terugverdient, maar welke dingen zijn dat dan?

Tijdens de Haarlemse Heerlijke Huizenroute op 26 oktober hebben we veel inspiratie opgedaan: zonnepanelen gezien, vloerisolatie gezien, een huizendokter gesproken en nog veel meer.

Nu stap 1: een "nulmeting"  doen. Een nulmeting is een onderzoek aan je huis waarin een expert (wij hebben gekozen voor Costja Gontscharoff) het hele huis opmeet en bekijkt op energetische aspecten. Waar zit het goed, waar kun je verbeteren. De gemeente heeft met een aantal van dit soort experts afgesproken dat ze een dergelijk onderzoek, dat normaal 350 euro kost, nu voor de helft subsidieren. Wij betalen na oplevering van het resultaat dus maar 175 euro. 

Belangrijk is dan te weten wat je al gedaan hebt aan isolatie en andere maatregelen en wat je jaarlijkse energierekeningen zijn. Gelukkig konden we die downloaden van Nuon.

Zodra we meer horen van het energieadvies plaats ik de informatie daarover hier.

Intussen zit ik nog met vragen:

  • heeft het zin van energiemaatschappij te veranderen? Wordt het dan goedkoper, duurzamer of op een andere manier beter?
  • heeft het zin regelmatig je meter op te nemen? Zou ik daar uberhaupt de discipline voor hebben?

Tot later! De volgende keer: vloerisolatie van de begane grond.

Reacties

Veel succes Tammo,

ook wij zijn vanaf het begin (31 jaar terug) ons huis aan het verbeteren. Met een koude zijgevel op het oosten was dat geen overbodige luxe. Deze zomer zijn er 6 zonnepanelen op het dak geplaatst, pal op het zuiden, dus goed rendement. Het is dan leuk om op de gratis vervangen "slimme" elektrameter de pijl naar links te zien wijzen, je bent dan stroom aan het leveren! De meter is op afstand af te lezen en ik krijg, als het goed is, elke 2 maanden een overzicht van de meterstanden.  Nog leuker is dat je je zonnepanelen op je iPhone of je iPad kunt monitoren, waar je ook bent.
In ieder geval zal de elektrarekening stukken lager uitvallen.cheeky

Ik zie in het Kleverpark steeds meer zonnepanelen verschijnen. Goede zaak !

Groetjes,   Leo.

Ha Leo,

dank voor je reactie. Ik heb op dit moment nog een oude (draaischijf-) meter. Ik hoorde juist dat het het handigste is die te laten zitten. Terwijl de netbeheerder liever de meter vervangt door een "slimme" meter hoorde ik van de zonnepanelenmeneer. Maar dan wordt je verbruik hoger, want dan wordt ook blindstroom gemeten. Iets waarvan ik eerder niet wist dat het bestond.

Wat is jouw ervaring met die "slimme" meter?

Tammo

Meer over "blindstroom": http://www.milieucentraal.nl/verlichting

Hoi Tammo,

BLINDstroom, had er echt nog nooit van gehoord. Klinkt ook bijna als een grapje. Zo hadden wij in de instrumentmakerij een vacuümspecialist die soms last had van "kleefvacuüm" in een installatie. We weten nog steeds niet wat dat nou was.

Maar goed, op internet toch maar even naar blindstroom gegoogled, en tja, ik weet niet of ik hier nu wakker van moet gaan liggen. Groot verbruikers schijnen hier eerder last van te hebben. 

De slimme meter bevalt me uitstekend. Door op een knopje te drukken, lees je achter elkaar twee standen verbruik (hoog- laagtarief) bij mij: 1.8.1= 587 en 1.8.2=525  Gewoon optellen, ik heb maar één tarief, is dus 1112 kWh.

Op teller 2.8.1 en 2.8.2 staan de door de zonnepanelen gewonnen kWhs: 132 en 332 kWh. Totaal 464.  Als ik nu een rekening zou moeten betalen wordt gewoon die 464 kWh van m'n verbruikte 1112 kWh getrokken en betaal ik dus 648 kWh.

Of ik ooit nog blindstroom gefaktureerd krijg, ga ik in de gaten houden. Maar ik denk niet dat ik heimwee ga krijgen naar m'n oude krakkemikkige draaischijf elektrametertje !

Groetjes, en succes,  Leo.

Ha Leo,

de slimme meter werkt dus een beetje als een boekhouder: je neemt wat af en je geeft wat terug, die twee worden later met elkaar verrekend. Nu nog wel, maar mijn vertrouwen in dat soort organisaties zegt me dat dat in de toekomst anders kan zijn: je betaalt dan wel belasting/netwerkkosten over wat je afneemt, maar krijgt geen belasting terug over wat je teruglevert (of zoiets). Dat scheelt dan enorm, want de KWH prijs is voor het grootste deel belasting en andere toeslagen....

En dat is dus slim, van de leverancier...

Vooralsnog is voor mij die meter met die draaischijf wel ideaal, alles wat hij niet registreert is er nooit geweest....

Tammo

Beste Tammo,

Jouw aanpak volg ik ook. Na de zonnepanelen en de muur en dakisolatie nu aandacht voor de houten vloer met 50 cm droge kruipruimte. Ben benieuwd naar jou plan.

Voor een inventarisatie over wisselen van leverancier zou ik eens buurten bij de consumentenbond, daar kun je ook zonder lidmaatschap eens kijken.

 

Groeten henkjan

Hoi Tammo!

Wat leuk dat ik afgelopen week bij jou mocht komen kijken. De TonZon was nog vers en de geur van reflecterende flolie nog in de lucht  : )

Hebben jullie inmiddels al warme voeten? - ik hoop van wel!

 

grt

Andreas